Recept

Kontrollera alltid att musslorna är levande genom att lägga dem i blöt i kallt vatten under några minuter. Tag bort skadade och öppna musslor. Skägga musslorna om det inte redan är gjort.

Moules Gryta

Ingredienser
1 kg blåmusslor, ca 1 dl grovhackad blandning av blekselleri, purjolök och lök, 1 matsked smör.

Tillbehör: Dressing baserad på majonäs som kan smakas upp med senap, örter ättika eller dylikt. Pommes frites eller bröd

Basrecept för kokning av blåmusslor
Gör så här: Lägg musslorna i en gryta tillsammans med lök, purjolök, selleri och smör.
Sätt kastrullen på stark värme. Det är viktigt att värmen är maximal så att det går fort.
Efter 3–4 minuter skakas kastrullen tre gånger så att de understa musslorna kommer upp och de översta kommer underst.
Koka vidare 3–4 minuter och servera genast.
På samma sätt kokas musslorna när de ska gratineras.

Blåmusslor gratinerade med persilja, mycket vitlök och lite spenat

Ingredienser
1 kg kokta blåmusslor, 50 g mjukt smör, 4 finhackade vitlöksklyftor, 4 matskedar finhackad persilja, 4 matskedar finhackad spenat.

Gratinerade blåmusslor
Gör så här: Sätt ugnen på 300 grader eller starta grillen.
Ta bort den översta skaldelen från de kokta musslorna och placera musslorna på ett eldfast fat.
Rör ner vitlöken, persiljan och spenaten i smöret och fördela smörblandningen över musslorna.
Strö eventuellt smakrik riven ost över.
Sätt musslorna i ugnen på högsta värme eller under grillen. Färdigt på några minuter när smörblandningen fräser eller osten börjar få färg.
Servera omedelbart.

Musselsoppa med kokos och lime

Ingredienser till fyra portioner
Musselfond:
1/2 kg blåmusslor, 1 gul lök, en flaska vitt vin.

Kokos- och limesoppa: 3 dl musselfond, 2 dl kokosmjölk, 1 dl viskgrädde, saft från en limefrukt, 1/2 spansk peppar, 1 citrongräs, 5 cm purjolök, 1 tomat.

Fond
Gör så här: Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i en kastrull. Lägg i musslor, slå i vinet, fyll på med vatten om inte musslorna täcks. Koka ca 3–5 minuter tills musslorna öppnat sig.
Sila bort lök och musslor och spara musslorna i kylen. Koka ner fonden till hälften.

Soppa
Koka ihop fond, grädde, kokosmjölk och limesaft. Hacka spansk peppar och citrongräs. Låt koka på svag värme i 15 minuter. Dela och skölj purjolöken. Skär den i tunna skivor, dela tomaten i fyra delar, kärna ur och skär i tunna båtar. Lägg i purjolöken och tomaterna i slutet av koktiden. Plocka ut musslorna ur skalen. Lägg i musslorna vid serveringen.

Till Startsidan >>

Miljövänlig produktion

Musslor har förmåga att rena vatten och ta upp näringsämnen som annars kan förorsaka övergödning i havet. Odlingarna har alltså positiv påverkan på vår havsmiljö.


Full kontroll på Scanfjords musslor

En kodmarkering på konsumentförpackningen gör att musslan kan spåras och det gula märket garanterar att den är kontrollerad av Livsmedelsverket. Provtagningar görs i varje odling för högsta säkerhet.
Scanfjord har integrerat hela kedjan från odling, skörd, process, packning till försäljning vilket är kundens garanti för att varje led uppfyller alla kvalitets- och livsmedelshygi-eniska krav.


Mer information på nätet

Det finns väldigt mycket information om alla slags musslor på Internet. Vid en sökning på blåmussla erhölls ett stort antal träffar där riklig information finns att få. Klicka på länken ovan och se sökresultatet eller gör en egen sökning.

Artbeskrivningar

Blåmussla
Ostron
Hjärtmussla
Strandsnäcka
Valthornssnäcka
Kammussla – pilgrimsmussla
Hästmussla